EGMONT

Published on Donderdag 26 september 2019
26 september 2020

28 EURO - GROTE ZAAL - 20u

HET BANKET, I SOLISTI EN VLAAMS RADIOKOOR

‘250 jaar Ludwig van Beethoven… Niemand minder dan Jan Decleir en Peter Van den Begin vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.’

450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II in de tweede helft van de 16de eeuw. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in. Na zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door.

Met felle spots op de geschiedenis werpt ‘Egmont’ een kritisch licht op onze eigen tijd. Net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden. Beethoven schreef zijn 3de symfonie ter ere van Napoleon en schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot Keizer en de verworven vrijheden van de Franse revolutie weer inperkte. Met ‘Egmont’ viert Beethoven het vrije individu. Tekst en muziek vertellen in ‘Egmont’ een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn.

Concept: Het Banket i.s.m. Francis Pollet

Tekst en regie: Tristan Versteven, Brechtje Louwaard

Muziek: Ludwig van Beethoven, Alain Craens

Spel: Jan Decleir, Peter Van den Begin

Ensemble: I SOLISTI

Koor: Vlaams Radiokoor

Egmont